Начало > здраве, здраве българия > Здраве за хубав сън и спокоен

Здраве за хубав сън и спокоен

октомври 8, 2016

Определено ще се търси една добра идея за здраве отново е тази дума. Сънят неволи, че много жени страдат по време на менопаузата може да бъде повече от неудобство: Нови изследвания показват връзка между загубил съня и увеличаване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Когато загубата на сън се измерва както обективно и субективно, изследователите са открили, че се свързва с по-висок риск от натрупване на плаки в кръвоносните съдове и удебеляване на стените на артериите.

„Нашите резултати показват, че къса или лош сън се свързва с някои повишен риск от сърдечно-съдови инциденти като инфаркт и инсулт“, казва водещият изследовател Ребека Търстън, директор на Biobehavioral здравна лаборатория на жените в университета в Питсбърг.

Повишеният риск, каза тя, „е може би някъде около малък до умерен, не голяма.“

Търстън не може да обясни връзката, и добави, че проучването не се докаже, че сънят неприятности причина сърцето рискува да се покачва.

Но, „ние измерва много неща в това проучване, за да обясни защо сън може да е свързано с риск сърдечно-съдови заболявания [например, възпалителни фактори, нервни фактори система, депресия], но те не обясни на сдружението, което видяхме,“ каза тя.

Проблеми със съня се знае, че често по време на менопаузата, каза Търстън.

„Менопаузата е и време на ускоряване на риска сърдечно-съдови заболявания“, добави тя. „Дали проблеми със съня обясняват ускоренията в риск сърдечно-съдови заболявания по време на прехода на менопаузата, ние не знаем, но ние ще се търси в този въпрос в бъдещата работа.“

За изследването, екип Търстън е оценено 256 жени, на възраст от 40 до 60. Те носеха монитори китката в продължение на три дни, за да оценят обективно качеството на съня и отговори въпросници за тяхното качество на съня и настроението. Те също имали кръвни тестове и артериалните ултразвук направили.

Нито една от жените имат анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, взе хормонална терапия, работил нощни смени или са приемали съня лекарства.

За всеки час на сън загубен, натрупването на кръвоносен съд плака роза. Най-високата стойност на удебеляване на стените на артериите е намерено при жените спят само пет или шест часа на нощ. По-дълъг сън, повече от седем часа, не беше защитни, обаче. Жените, които са съобщили по-бедни на съня също са имали по-удебеляване на съдовете, показва проучването.

Сдружението се задържа дори и след учените взели предвид и други фактори, като например настроение.

Връзката между лош сън и риска болест на сърцето е било известно време, каза д-р Сузане Steinbaum, директор на сърдечното здраве на жените в Hill Hospital Lenox в New York City. Въпреки това, тя се казва в изследването добавя ценна информация, тъй като тя включва както обективни, така и субективни мерки на сън.

%d блогъра харесват това: